Errors i encerts de créixer amb Disney

Rights and wrongs of growing up with Disney

[ca]

Aquesta xerrada del 3r Orgull en Ciències parla de l’impacte que les pel·lícules de Disney tenen en els comportaments de la societat.

L’Ainoa Gómez, biòloga i professora, recull diferents articles científics que analitzen el tractament dels antagonistes, la salud mental o la naturalesa i els valors familiars o personals que Disney transmet.

Les conclusions mostren actituds apreses, no naturals, envers la gent marginada, el medi ambient o el nostre cos, entre d’altres. I el més sorprenent és l’efecte de la companyia dels adults quan es veuen les pel·lícules.

[en]

This talk of the 3rd Pride in Science looks into the impact of Disney films on behaviours found in society.

Ainoa Gómez, biologist and teacher, compiled scientific articles analysing how villians, mental health or nature are portraid by Disney and what family and personal values those films convey.

The conclusions show the how nurture overrides nature regarding our attitudes towards marginalised people, the environment and our own bodies, amongst other issues. The most shocking detail is how the company of adults watching the films affects this process.